Kloka Gummans Årshjul

Brevkurs


Välkommen in i kloka gummans magiska årshjul.

Kloka Gummans Årshjul är en brevkurs som följer den moderna häxkonstens åtta högtider. I den har jag samlat ihop alla texter jag har skrivit genom åren, redigerat, gjort efterforskningar, skrivit ännu mer och knutit ihop. Jag har skapat ett årshjul ur Kloka Gummans Stugas perspektiv, ett årshjul som vänder sig till dig som är intresserad av att lära dig mer om högtidernas rötter och få konkreta tips på hur du själv kan fira.

"Tack tack tack för ett helt magiskt år. Så mycket jag fått till mig på denna resan." /Pia

Kursen är uppbyggd kring sagor, myter och folktro som förklarar var högtidernas teman kommer ifrån och varför vi uppmärksammar just dem. Här finns även exempel på hur du kan fira och hur du kan använda årstidens energier i din andliga utveckling och ditt magiska arbete.

Ett par veckor innan varje högtid kommer ett mejl med texterna i pdf-format som är lätt att skriva ut och sätta i pärm eller binda till en bok. Varje delkurs ligger på 7500-8000 ord, vilket motsvarar runt 30 läsvänliga sidor med bilder och 1,5 radavstånd. Dessutom får du en ljudfil där hela texten är inläst, något som lämpar sig extra bra för meditationen i slutet på varje delkurs.

Delkurserna är fristående så kursen kan påbörjas när som helst under året. Om du exempelvis gör din beställning i april så börjar din kurs med valborg och fortsätter fram till vårdagjämningen. 

Hela kursen kostar 800 sek (inkl. moms). 

Anmäl ditt intresse på kurs@klokagummansstuga.se



Valborg

"Vårvindarna letar sig fram genom skogen. Rådjuren löper fritt i bortglömda delar av själen. Mossa och växtlighet äter sig in i stuga, ande och mur. Det är den djupa skogens vilda väsen som vaknar, lockar ut oss ur hemmen till sommarens dans bland gräs och grenar, rötter och jord."

"Fantastiskt! Fint att få utveckla sin kunskap genom en så inkluderande och lättläst text."/Anette

I Valborgs delkurs:

- 13 sorters träslag

- Valan på berget, fornborgar och trollstavar

- Cerridwen, kitteln och trolldomen i mellanrummen

- Beltane, det heliga bröllopet och kärleksmagi

- Den vilda naturen och den behornade guden

- Nerthus, ormar och jordens energi


"För länge sen var naturen något man ville tämja. Skogen fanns bakom knuten med alla sina faror. Människan hade valt att bruka jorden och hade inte längre möjlighet att låta sig påverkas av naturens nycker. Men sen den industriella revolutionen på 1800-talet längtar vi tillbaka. Oavsett om vi bor i en lägenhet i stan eller i ett hus på landet så har naturen avförtrollats för oss. Vi lever bekvämt med teve och mobiltelefon, och vi tänder lampan i skymningen på bekostnad av månljuset och stjärnhimlen. Vi har själva blivit tama och våra vilda hjärtan längtar tillbaka till den besjälade skogen."



Sommarsolståndet

"Vi plockar örter i gryningen och binder kransar av gråbo, johannesört och fläder. Vi offrar mynt till källrået och hyllar den strålande solen. Vi kan känna kraften som den längsta dagen och kortaste natten besitter. Vi kan känna fruktbarheten vibrera under huden. Det är vi som förstår vad sångerna betyder."

"Att genom historia och berättelser få följa med i årets skiftningar är så fint. Är också så mysigt att få gå och längta efter utskicken, är så glad för dem." /Ida

I Sommarsolståndets delkurs:

- Solens och eldens kraft

- Majstång, världsträd och axis mundi

- Kransar och cirklar

- Freja

- Midsommarens örter

- Spådomar och heliga källor

- Den trollska sommarnatten och naturens väsen


"Midsommar är en trolsk tid. Nu är örterna som kraftfullast och naturens väsen som mest närvarande. I skymningen seglar svalorna över himlen och följs av ljusa, stilla nätter med doft av fläder, schersmin och kaprifol. Det är runt midsommarnatten som slöjan mellan världarna är tunnast i Sverige, inte kring första maj som i England. Det är nu vi kan ana skogsråets skratt i skymningen, se spåren av älvorna i dimman. Det är nu vi kan höra bjällrorna från trollens kor när de vandrar över kullarna med sina trollungar på ryggen."



Skördefest

"Långsamma, sorglösa dagar. Semestern är vår tids skörd. Vi njuter av värmen från solen och det ljumma vattnet i sjöar, älvar och hav. Ännu är vi mitt uppe i sommaren med spring kvar i benen och bröstkorgen full av liv."


I Skördefestens delkurs:

- Lammas och bröd, Gefjon, Frej och skördedockor

- Semester, närvaro, livets guldkorn

- Lughnasad, Lugh, Lucifer och Loke

- Stora havet, vatten och salt

- Fladdermöss, smultron och regnbågar

"Solen skiner, gräset är grönt, ängen är full med blommor, grönsakslandet är fullt av läckerheter. Vid stränderna svalkar vattnet i sommarhettan, eller så smattrar ett stilla regn mot rutorna och ger oss en förmiddag i vila och eftertanke. I vardagen springer vi genom livet, skyndar vidare till nästa upplevelse och glömmer att leva i det som är. Så den här dagen stannar vi upp en stund, låter oss omfamnas av nuet och ger oss hän till den rikedom som redan finns runt omkring oss."

"Dina brev är verkligen magiska och din röst har för mig en ton som nu senast gjorde att jag blev rörd till tårar. Det du säger menar du. Det lyser igenom. Tack för att jag fick chansen att vara med dig." /Josefin

Höstdagjämningen

"Vi befinner oss i övergången mellan sommar och vinter, mellan ljus och mörker, mellan dag och natt. Med en fot på vardera sida på samma sätt som häxor alltid har gjort. Vi tappar inte balansen. Vi hör hemma här i skymningslandet."

I Höstdagjämningens dekurs:

- Mickelsmäss, rönnbär och ekollon

- Äppelmagi, Snövit, Persefone och kvinnomysterier

- Flädern och mor Hulda

- Moder Jord, mabon, uppskattning och utrensning

- Jämvikt och inledningen på det mörka halvåret


"Höstens fulla förråd vittnar om sommarens hårda arbete. I häxans kök hänger örter, äpplen och svamp på tork. I skåpen finns sylt, saft, tinkturer och oljor. Den mat som våra förmödrar slet för kan vi numera köpa i mataffären men det mesta av häxkonsten får vi själva plocka in från skogen under sommarhalvåret."



Alla själars dag

"Nu dör naturen omkring oss. Örterna slokar och löven faller mot marken. För varje stormby blir träden lite kalare. Det här är en magisk process. Fröna som växterna släppte ifrån sig tidigare i år får ett täcke att vila under och ny näring att växa i. Döden är nödvändig för att nytt liv ska gro."

"Så mycket fin läsning. Kan varmt rekommendera att gå med." /Ida

I Alla själars dags delkurs:

- Hel och det höljda

- Samhain, irrbloss och pumpornas mytologi

- Kärringen, Baba Jaga och en brygd på höstens sista frukter och bär

- Död och transformation

- Kyrkogårdar, förföräldrar, altare och kyrkogårdsmull

- Underjorden, skuggarbete och början på den mörka vandringen

- Hekate, lyktor, korsvägar och den svarta färgen


"Underjorden kan finnas bortom haven, i brunnarna, på en förbjuden ö i en helig sjö. Ibland når vi dit med hjälp av månen som leder vägen genom mörkret. Ibland är det i grottor, kullar, under stenar och bland mylla som vi hittar vårt ursprung och transformationen kan ske." 



Vintersolståndet

"Det här är hoppets högtid. Solen som står lågt på himlen vänder om och föds på nytt. Vi hänger upp stjärnor i alla fönster, tänder ljus och klär den vintergröna granen, symbolen för livet som aldrig dör. Vi är i mitten på vår vandring genom underjorden, i djupet av våra själar."

I Vintersolståndets delkurs:

- Lussi, ljusbärare, mörkret och underjorden

- Den långa, trolska vinternatten

- Behornade gudar och kämpande kungar

- Eld, vedträn och värmen i mörkret

- Stjärnor, vintergrönor, kryddor och spådomar

- Det vändande årshjulet och solens mytologi


"Det är när världen vilar i mörker som vi hämtar ljus från andra ställen än solen. Vi hämtar det från underjordens eldar som visar oss vägen genom det mystiska, magiska och svårförklarliga. Vi hämtar det från stearinljusets lilla låga, från härden som binder oss människor samman, från bruden som kommer med ljus i håret och solbullarna på hennes bricka. Och vi hämtar det från vår inre eld, evigt brinnande i våra magar."



Kyndeldagen

"Precis som på natten kan vi hämta hem vår kraft och börja om på nytt när jorden vilar under snö och kyla. För det är i stillheten som livsgnistan kan tändas. Det är här inspirationen, kreativiteten och viljan att uttrycka sin innersta sanning kan börja gro. Och om vi inte tvingar fram något kommer vi snart att upptäcka att livet rör på sig under marken och att små, små vårtecken börjar titta fram i skogen och rabatterna, blomstrande påminnelser om att de lättsamma dagarna ändå är på väg."

I Kyndeldagens delkurs:

- Midvinterns energier, självomsorg och gränssättning, renhet och rening

- Idun, Fenrisulven och snödroppen

- Ljusmagi, frömagi och vädertydor.

- Imbolc, Brigid och önsketräd.

- Gnistan, poesi, inspiration och drömmar


"Till den här högtiden är det extra viktigt att vi fortsätter att ta det lugnt, att vi inte genast gör slut på den lilla ork som det tilltagande ljuset har vunnit åt oss. Det här är stillhetens tid, tystnadens tid, den flackande lågans tid."



Vårdagjämningen

"Det knakar och sjunger i sjöar och hav, revor öppnar sig från strand till strand, flak lossnar och flyter bort. Med ett brak och ett vrål vaknar älvarna ur sin vintersömn."

"Tankeväckande texter som får en att vilja fördjupa sig vidare i olika ämnen. Och så mycket man får!" /Hanna

I Vårdagjämningens delkurs:

- Vårgudinnorna, morgonstjärnan, gryningen

- Harar, tranor och björnar

- Inannas nedstigning, Isis tårar och Balders drömmar

- Bjära, kvast, påskris, fjädrar och äggmagi

- Labyrinter, solkors och spiraler

- Islossning, utrensning och återuppståndelse


"Frusna och stela har vi varit, alldeles stilla har våra liv legat. Men nu spricker våra skal av vårsolens värme och vi flyter med bäckarna ut till öppna hav. Solen värmer ögonlocken när den tittar fram bakom molnen och på träden har de allra första knopparna tagit form."