Vårdagjämningen

20 mars

Vårdagjämning

Inom den moderna häxkonsten kallas vårdagjämningen för Ostara. Då firar häxorna att natten och dagen är i balans och att våren är på väg att väcka världen till liv. I rabatterna har de första blommorna tittat fram och på en del håll har knoppar börjat synas på träden. Vissa besväras redan nu av pollenallergi, medan andra fortfarande skottar snö framför ytterdörren. Men mornarna är varmare och solljuset kastar andra skuggor än det gjorde för bara några veckor sen. Ekorren har redan fått ungar som skuttar runt bland ekarnas grenar. Det porlar i bäcken och prasslas i buskarna, och ovanför våra huvuden flyger flyttfåglarna på sin långa resa hem.

Tranafton

En fågel som alltid har stått häxan nära är tranan. Den försvann om vintern och kom tillbaka med växtlighetens magi till Sverige om våren. Häxorna, völvorna och de kloka ägde kunskapen att ta tranhamn, skifta skepnad till en trana för att vinna visdom eller slippa bli igenkända.

Kvällen före vårfrudagen kallas på många håll i landet för tranafton. Det var då tranan återvände söderifrån och på vägen kunde det hända att den flög ner genom skorstenen i stugorna och la ägg eller presenter i barnens strumpor. I vissa områden iscensattes detta genom att en eller flera personer klädde ut sig till trana och knackade dörr och delade ut godis. En annan sed var att skriva tranbrev till varandra: små, hopvikta lappar med en rolig text och en teckning på.

Det var vid den här tiden som utomhusarbetet började. Nu var sommarhalvåret inlett och marken skulle göras redo för sådd. Nu började man följa solen igen och gick åter och la sig i skymningen och upp i gryningen. Därför ansågs det slösaktigt att tända dyrbara ljus i stugorna. Om tranan såg att det lös i ett fönster kunde man räkna med att råka ut för olycka och sjukdomar.

Från vårfrudagen i mars till mickelmäss i slutet av september gick barnen barfota på många håll i landet. Deras fötter växte snabbt och skor var kostsamma. Så för att inviga våren sprang man trana den här dagen. Tre varv runt huset eller till grannens mark och tillbaka skulle man springa för att få starka fötter, god skörd och för att inte bli ormbiten under sommarhalvåret.

Vårfrudagen

Marie bebådelsedag infaller den 25 mars och ansågs länge vara datumet för vårdagjämningen. I den kristna mytologin var det den här dagen som den unga Maria mötte ärkeängeln Gabriel och fick veta att hon väntade barn. Ett vanligt namn för Marie bebådelsedag är vårfrudagen, vilket syftar på Maria som i katolsk tradition ofta kallas för "vår fru" (Notre Dame, Our Lady, tex.). Praktiskt nog var detta bara en fortsättning på vad man hade kallat den förkristna modergudinnan för. Frejas namn betyder härskarinna och är ursprunget till ordet "fru". Hennes manliga motsvarighet Frejs namn betyder herre. På många platser i Sverige syns det tydligt hur exempelvis frukällor och fruberg har hedrats som Frejas platser för att senare tas över av Maria. Det fina med svenskan är att vårfrudagen även kan tolkas som vårfruns dag. Eller som våffeldagen, vilket har gett upphov till den moderna traditionen att äta våfflor den 25 mars. 

Den renhet som det talades om i kyrkan när Maria nämndes sågs en gång i tiden som magisk. Kläder, filtar och lakan skulle bli extra rena om de luftades den här dagen. Kanske var det ett sätt att vädra ut vinterns damm inför utomhussäsongen.  

Återuppståndelse

Den judiska påsken handlar om frigörelse och den kristna om återuppståndelse. Båda infaller på våren när älven bryter sig loss från isen och naturen föds på nytt. De urgamla mytologierna berättar om fruktbarhetsgudinnor som återvänder till jorden efter en tids frånvaro och ger nytt liv till växterna. Men våren är lika mycket människornas pånyttfödelse. Efter mörker, kyla och fastedagar fångar vi varje vårtecken och gör rum för dem i våra hjärtan. Solsken och vårvindar fyller oss med liv. Vintern har gett oss många visdomar men nu är det dags för bara fötter, islossning och vårskrik.

Nio sätt att fira vårdagjämningen:

Hoppa över en eld

Rensa ut vinterns trötthet genom att hoppa över en eld eller ett ljus. I anslutning till vårdagjämningen firas det persiska nyåret med en stor eldfest. Då hoppar man över eldar för att bota sjukdomar och fyllas med styrka och liv.

Gå i en labyrint

Labyrinten är en traditionell symbol för vårdagjämningen. Leta upp en labyrint i landskapet och vandra den vingliga vägen in till mitten och ut igen. Eller gör en handlabyrint av lera som du kan dekorera altaret med och använda i meditation.

Bind en kvast.

Kvasten är en symbol för frihet, nya perspektiv, möjligheter och gemenskap. I den svenska folktron var kvasten ett av de redskap som kunde ta en häxa ut på äventyr. Vid den tiden var kvinnor ofta bundna vid hem, äktenskap och familj. De saknade möjlighet att resa och utbilda sig. Så i folktron flög de till Blåkulla för att upptäcka världen, möta likasinnade och fira.

Bind en kvast som en symbol för häxkonsten, för andliga resor och en högre förståelse, och för att påminna dig själv om att allt är möjligt.

Vårskrik

Var lika modig som Ronja Rövardotter och gå ut i skogen och skrik. Skrik ut vinterns alla begränsningar och skrik in vårens sprudlande kraft.

Äggmagi

Använd dig av äggets magi. Det sägs att vi äter ägg till påsken för att hönorna började värpa vid den här tiden på året. Men ägget innehåller, precis som fröet, potential till ett helt nytt liv. Inuti ägget finns förhoppningar om allt som skulle kunna bli. Där inne finns alla möjligheter i världen.

Ägget används i många kulturer för rening. Äggskalet kan malas och strös runt en plats. Ett helt ägg kan rullas över en kropp för att ta bort gifter och dåliga energier. Och ägget kan vara beskyddande. På samma sätt som skalet skyddar det nya livet kan ägget skydda oss och våra hem.

Balansera

Tänd ett svart och ett vitt ljus i kväll för allt som behöver balanseras i ditt liv. Natten och dagen är lika långa på vårdagjämningen och det sägs att även vi påverkas av det. En del blir harmoniska, andra upplever det som att gå på lina medan vissa får känslan av att dras åt två olika håll. Många häxor gör yoga eller provar att balansera ett ägg på sin spets, något som bara ska vara möjligt just den här dagen.



 Spring trana

Ta av dig skor och strumpor och spring ett varv runt huset. Spring över snö och grus och fruset gräs. Spring för hälsa och vårkänslor och sommarskratt. Låt fötterna njuta av ett fotbad och lite extra omsorg när du kommer hem.

Vädra

Gör som de kloka förmödrarna, öppna upp ditt hem och vädra ut ordentligt. Skaka mattor, filtar och gardiner för att få bukt med vinterns damm.

Festmåltid

Laga en festmåltid på ägg, lamm, getost, nötter och torkad frukt. Pynta med björkris, fjädrar och harar, och bjud dina nära och kära om du har möjlighet.

Beställ brevkursen Kloka Gummans Årshjul och få mer inspiration till att fira högtiderna.

Årshjulets övriga högtider:

Beltane 1 maj

Sommarsolståndet 20 - 21 juni

Lughnasadh 1 augusti

Höstdagjämningen 22 - 23 september

Samhain 31 oktober

Vintersolståndet 21 - 22 december

Imbolc 1 februari