Veckans bok

03.03.2024

Pilträdets väg

The Willow Path av Kerry Wisner. Med en bakgrund inom traditionell häxkonst, wicca och hermeneutisk ockultism delar Wisner med sig av sitt magiska system i en bok som från början bara var anteckningar han gjort för sin egen skull. Det är en omfattande inblick i häxans världsbild där Wisner beskriver den magiska verklighet som får oss att se världen ur en annorlunda vinkel. Han presenterar färger, nummer, planeter och riktningar med lite mer djup än vad vi är vana vid i modern häxlitteratur, och ger hela kapitel åt redskap som sällan nämns i anslutning till häxor, ofta med paralleller till keltisk mytologi, egyptisk mystik och folktro från hela Europa.

Den här boken är både översiktlig och djupgående, den täcker många områden men är inte för nybörjaren. Vissa avsnitt är rent av knepiga men värda besväret. Att Wisner har stor erfarenhet av praktisk häxkonst går inte att ta miste på, och för den som har tröttnat på lättillgängliga handböcker i häxkonst och letar efter något med mer tyngd är det här rätt bok.


Häxans spegel

The Witch’s Mirror av Mickie Mueller 

En praktisk guide för den som vill använda speglar i sin häxkonst. Läsaren får ta del av vilka former, färger och material som passar bäst vid spådomar och olika typer av magi, recept på reningssprejer och tips på spegelpyssel.

Varje kapitel innehåller korta inlägg av utövande häxor som beskriver hur de använder spegeln i sin häxkonst, vid sidan av små parenteser av folktro kring spegeln, något som jag personligen gärna hade sett mer av. 

Jag saknar ofta poesin i amerikanska häxböcker, språket som gör att vi vävs in i den magiska verkligheten bortom vardagen. The Witch's Mirror är utformad som en handbok full med matnyttig information men utan att egentligen förklara vad det är som får ett alldagligt föremål att bli magiskt.


Hekate

Hekate: A Devotional av Vivienne Moss

Om en häxas nära relation till gudinnan som på senare år har samlat allt fler följare. Moss har skrivit en bok från hjärtat, en bok som inte följer förlagens ramar. Den är kort, personlig och underskattar inte läsaren. Vi får ta del av de olika områden där Hekate är närvarande i författarens liv, och personliga, poetiska stycken om hennes möten med gudinnan. Boken innehåller även praktisk häxkonst och recept för den som vill fördjupa sitt magiska arbete. 


Halloweens rötter

Samhain - The Roots of Halloween av Luke Eastwood

En kort, välgrundad bok om de spår som finns bevarade från den förkristna högtiden samhain. En stor del av boken kretsar runt folktron och legenderna kring den förhistoriska platsen Tlachtga och en modergudinna med samma namn. Men här finns även beskrivningar av den irländska mytologin, det sammanhang som samhain har vuxit fram ur, och hur det gaeliska firandet kan ha sett ut innan Irland kristnades.

I boken kan vi följa högtidens resa från samhain till halloween, hur den spreds till Amerika med irländska emigranter där den blandades upp med afrikanska, nordamerikanska och sydeuropeiska traditioner för att så småningom återvända till Europa med den amerikanska kulturens spridning över världen. 


Häxornas sabbat

The Witches' Sabbath av Kelden

En historisk överblick över häxsabbaten i myt och verklighet, från medeltiden fram till våra dagar, där författaren varvar historisk dokumentation med sina egna erfarenheter som häxa.

Berättelsen om häxornas sabbat har rötter långt tillbaka i tiden. Ironiskt nog kommer flera teman från romarnas fördomar om vad de första kristna hade för sig; skräckfyllda berättelser om nattliga sammankomster med barnabord, kannibalism och incest.

I den här boken presenterar Kelden bilden av häxsabbaten som den framställdes i vittnesmålen under häxprocesserna. Det är dans, mat, ondskefull magi och kontrakt med Djävulen. Han berättar även om hur myten om en verklig, underjordisk häxkult plockades upp i mitten av 1700-talet och etablerades på allvar genom Margaret Murrays The Witch-Cult in Western Europe som kom ut 1921, en bok som han understryker har kritiserats för att använda sig av just häxprocessernas vittnesmål. Ändå gör Kelden samma sak.

Personligen hade jag önskat att författaren hade ett större fokus på folktro och folksagor än berättelser som har pressats fram genom tortyr och ledande frågor. Men boken har ändå många guldkorn. Framför allt märks det att Kelden är en praktiserande häxa med stor erfarenhet av cirklar, örter och själsresor, och boken innehåller flera bra tips på hur vi kan återskapa häxsabbaten på ett sätt som är i linje med den moderna häxkonsten. 


När skogarna sjöng

When the Woods Sang av Stina Gray

För några år sen fick jag förtroendet att läsa och ge respons på det första kapitlet i den här boken. Sen dess har jag längtat efter att få läsa resten.

When the Woods Sang är en djupt personlig bok om en sagoberättares kärlek till skogen och vår mänskliga längtan tillbaka till den vilda naturen. Stina Gray väver ihop sina egna erfarenheter med sagorna hon berättar och intervjuer med personer som på olika sätt har valt att bryta mot normerna och följa sina egna stigar. I den här boken är sagorna kartor som hjälper oss att navigera genom livet, fulla av uråldrig visdom som berör på djupet. De är medicin gör själen och dessutom ett naturnära sätt att samla människor och trollbinda dem för en stund.

Stina Gray är sagoberättare och etnolog som väver ihop folktro, mytologi, historia och livsvisdomar på ett sätt som är både vackert och tillgängligt. Tillsammans med Camilla Måne skapar hon kurser och kvinnocirklar på temat Vildkvinnans Väg.