Skördemåne

Årets åttonde fullmåne som infaller någon gång mellan den 30/7 och 29/8.

Det känns i luften att något är på väg att hända. Vindarna vänder, sommaren lider mot sitt slut och en ny säsong tar sin början. Den här månen kommer med optimism och framtidstro. Vi är utvilade efter semestern och hoppfulla inför höstterminen. Vi är redo att visa upp oss själva från vår bästa sida.

Aske är ett av månens namn. I Sapmi är hon nattens härskarinna och människornas moder, avbildad tillsammans med solen på trolltrummans skinn. I Benin kallas hon Mawu. Där är hon den kvinnliga delen av den stora anden, världens själ, och den enda som råder över livet och döden.

I Sverige och Finland har den här perioden kallats för skördemånad. Efter många förberedelser och prövat tålamod var det vid den här tiden äntligen dags att påbörja skörden. Hårt arbete väntade men också stor belöning. På danska och norska har den istället hetat höstmånad trots att naturen fortfarande är grön och sommarvärmen kan dröja sig kvar ända in i september. Kanske var det en tjuvstart, en längtan till årets rikaste tid när frukterna hängde mogna från träden och förråden fylldes till bredden. Andra namn på den här månen är rötmånad, herdemåne, sädesmåne, störmåne, grön majsmåne, röd måne, järneksmåne, örtmåne och kornmåne.  

Under den här fullmånen växer vårt självförtroende. Vi kan skörda det som vi har sått, det som vi har vårdat och gett näring. Vi börjar lita på vår intuition som har lett oss hit. Och djupt där inne är vår styrka på väg att resa sig.

Vi kan hitta vår styrka genom dagliga övningar och självreflektion. Genom att jobba med vår jordning, våra chakran, centrera oss och hämta hem vår kraft. Genom att använda vår röst när ingen hör och att dansa när ingen ser på. Genom spådomar och dagboksanteckningar som kan hjälpa oss att förstå om vi läcker energi eller håller oss tillbaka och vad just vi behöver för att vår sovande drake ska vakna.

Med tryggheten och självförtroendet ökar vår tillit. Vi vet att vi är kapabla att fatta rätt beslut. Det vi har sått har gett frukt och för varje skörd har vår kunskap ökat ytterligare en smula. Därför vågar vi följa vår intuition och slå in på stigar som andra missar. Vi vågar upptäcka de bortglömda delarna av skogen.

Gör en ritual för din styrka, självtillit och intuition den här fullmånen. Tänd din inre eld, kalla in draken, lejonet och björnen. Krama en ek och borra ner fötterna långt ner i jorden. Bränn drakblod och dragon i rökelsekaret på ditt altare, och gör ett trollknyte med rönnbär, rödockra och granat. Låt intuitionen leda dig till det du behöver.