Kärringmåne

Årets tionde fullmåne som infaller någon gång mellan den 27/9 och 27/10.

Visdomen är en av månens aspekter. Förståelsen för världen som inte går att lära sig. Som kommer med uppmärksamhet och erfarenhet. Som kommer till de flesta med åldern. I Grekland heter hon Selene och är nattens öga, den allseende och visa. Från sin plats på himlen betraktar hon jorden, följer våra steg, lär känna våra drömmar.

Slaktmånad är det gammelsvenska ordet för oktober. Sädmånad har den hetat i Danmark och vinmånad i Tyskland. I Finland heter oktober smutsmånad efter jorden som är blöt och lerig så här års, medan den på samiska kallas för månaden då rentjurarna är utmattade efter brunsten. Andra namn på oktobermånen är: jaktmåne, resemåne, blodmåne, de fallande lövens måne och murgrönemåne.

I häxans mytologi är naturen en gudinna som åldras om hösten, dör på vintern och föds på nytt till våren. Trädens färgsprakande blad är gudinnans gråa hår och frosten hennes rynkor. Och när vi möter månen i oktober är det i ljuset från kärringgudinnans styrka och visdom. Det är hon som rör om i kitteln och får livet att hända, som har sett det mesta och vet att det tunga och svåra gör oss starkare och klokare.

Den här fullmånen utmanar oss, jagar in oss i mörkret och testar våra gränser. I Baskien kallas hon för Ilargi Amandrea, gammelmor måne, de dödas ljus. Det är hon som ska vägleda oss genom den mörka vintern, som lyser upp stigen framför oss, och finns hos oss när vi misströstar och vill vända om. Hon vet att hur snårig vägen än kan verka så kommer vi alltid att komma ut på andra sidan. 

Det är månen före De dödas afton, när vi påbörjar vår långa vandring genom underjorden. Ilargi Amandrea är född av jorden och syster till solen. Hon bor i jordens inre och återvänder till sin moder varje dag. Om vi vill kan vi stå stilla och vänta in våren. Men den som är modig tar chansen och följer månen ner i mörkret, möter sina skuggor och lappar ihop sin själ.

Kärringmånen lockar fram visdomen inom oss, ger oss ett högre perspektiv på livet och låter oss förstå det som förut verkade obegripligt. Om vi stannar upp, stillar det tvångsmässiga tänkandet och bara lyssnar inåt kan vi få svar på de mest komplexa frågorna och reda ut de trassliga trådarna i våra liv.

Gör en vandring ner i underjorden den här fullmånen. Leta upp en vägledd meditation på nätet eller följ dina egna steg till djupet av ditt medvetande.

I underjorden kan vi försonas med skuggorna, med jobbiga minnen och sidor av oss själva som vi inte vill veta av. Vi kan hämta tillbaka delar av vår själ som vi gömt när livet blev för svårt, eller möta mångudinnan och få med oss en del av hennes visdom tillbaka.