Frostmåne

Årets elfte fullmåne som infaller någon gång mellan den 26/10 och 26/11.

Döden, mörkret och vilan är månens områden. I Guatemala kallas hon för Awilix. Där är hon nattens gudinna. Där är det hon som råder över döden och underjorden. I samisk tradition heter månen Aske och är den som härskar över mörkret, natten och den långa vintern. I Wales är det mångudinnan Arianrhod som tar hand om de döda medan de väntar på att återfödas.

I november blir månen alltmer närvarande. Solen går ner tidigt på eftermiddagarna och månen får längre tid på sig att skänka stillhet och ro till människorna i norr. Det är nu det är dags för oss att gå ner i varv, släppa allt överflödigt arbete och njuta av vinterns vila.

November kallades för vintermånad i Sverige innan de latinska namnen tog över, och på nordsamiska är namnet mörkertidsmånad. Det är nu vintern och den mörka årstiden börjar. För en häxa är mörkret inte hotfullt. Tvärtom lägger det en trygghet och värme över tillvaron som kan vara svår hitta i det utåtriktade ljuset. Många häxor trivs i svarta kläder för att den svarta färgen är beskyddande, och på samma sätt kan mörkret vara som en varm omfattning i vinternatten.

De gamla norska och danska namnen för november har med slakt att göra. Så här års gjorde man sig av med de djur som man inte hade möjlighet att ta hand om under vintern. I Finland har november kallats både dödmånad (marraskuu) och frostmånad (routakuu). Andra namn för novembermånen är blodmåne, bävermåne, jaktmåne, snömåne, sorgmåne, trädmåne och vassmåne.

Att vi är långsammare och presterar mindre på vintern är självklart för oss. Ändå tror vi att vi ska kunna jobba på i samma takt och blir förvånade över hur nedstämda vi känner oss när klockan ställs om och dagsljuset försvinner redan på eftermiddagen. Människor har glömt hur det är att leva naturligt, att låta livet följa jordens puls.

Men vi är månprästinnor, vi vet att vi måste få följa cyklerna, dansa i skogen under en becksvart himmel och bada nakna i fullmånens sken. Vi måste få ligga på soffan och bli omhändertagna några dagar i månaden och springa ikapp med världen andra dagar. Vi är häxor, vi måste få känna systerskap, broderskap, och viska om nattens mysterier istället för konkurrera om befordringar. Vi är helare och vi skulle kunna rädda jorden och vi bara slutade att anpassa oss efter normerna.

Låt den här fullmånen bli en förberedelse inför vintern. Precis som träden har fällt sina löv för att klara kylan och mörkret, kan vi släppa det som kräver för mycket energi och bara ägna oss åt det som är viktigt. Fundera på vad som måste dö i ditt liv för att du ska orka genom vintern. Vilka delar av din vardag som du måste slakta, som du inte har kraft att försörja ända till våren.

Frostmånen uppmärksammas i tystnad och vila. Vi ger oss själva lite extra omsorg, kryper upp i soffan och slappnar av. Vi omger oss med saker som skänker trygghet och tröst. Vi dicker te, tänder levande ljus, tar varma bad och läser kanske om den där boken som vi älskade som barn.