Trollmåne

Årets fjärde fullmåne som infaller någon gång mellan den 3/4 och 3/5.

Det finns en trolldom som kommer med skymningen, när dagen är till ända och övergår i natt. En trolldom som kan anas i mellanrummen. Vi hittar den mellan land och hav, där mjuka klippor snuddar vid vattnet. Eller mellan himmel och jord, där bergstopparna möter molnen. Det är den trolldom som döljer sig i skogsbrynet där landsbygden slutar och vildmarken tar vid.

I Italien heter hon Diana. Där springer hon sida vid sida med hjortarna i skogen. Där är hon den som jägaren måste stå på god fot med för att få jaktlycka. I Italien är månen häxornas beskyddarinna. I en berättelse sände hon sin och solguden Lucifers älskade dotter Aradia till jorden för att lära kvinnorna häxkonst. Hon lärde dem att hämnas på sina förtryckare och att dansa fria under fullmånen.

I Sverige kallades april en gång i tiden för gräsmånad eller grödemånad. Det danska namnet var fåremåned. Skarsnömånad heter den i de samiska områdena, eller kråkmånad, efter kråkorna som återvänder norrut vid den här tiden. På finska heter april svedjemånad efter det viktiga svedjebruket som förbereddes så här års. Andra namn på aprilmånen är äggmåne, knoppmåne, planteringsmåne, växmåne, almåne, frömåne, pilmåne, regnmåne och rosa måne.

Den här månen växer sig full i trolldomens mellanrum, när våren har börjat spricka ut men vintern ännu inte är redo att ge upp. Vi kallar det för aprilväder. Ena dagen strålar solen och nya blommor har tittat fram. Nästa dag är snön tillbaka. Ibland är kasten så tvära att förmiddagen befinner sig i en årstid och eftermiddagen i en annan. Men kvällarna är ljusare och vägarna knastrar av vinterns grus. Det ligger förväntan i luften.

I det här mellanrummet föds naturen på nytt. Livskraften stiger upp ur jorden och trolldomen pirrar i våra fingrar. Samma magi som får löven att tränga fram på grenarna flödar nu genom våra kroppar. Vissa kanaliserar den genom att köpa nya solglasögon och ta kort på sig själva på en uteservering. Andra använder den till att dansa runt en eld i skogen.

Det är nu vi går från vinterns inre häxkonst till sommarens yttre häxkonst. Vi går från själsligt arbete, meditation och tända ljus, till trädkramar och örtpromenader. Vi börjar kommunicera med hararna, rådjuren och koltrastarna. Vi träffar andra häxor vid särskilda högtider, tänder eldar där vi får och firar varandra. Vi lär känna elementen och alla jordens krafter, möter stormen på en klippa, låter oss omslutas av havet och värmas av solen. Och klara nätter stannar vi ute i månens sken och samtalar med natthimlens alla stjärnor.

Till årets fjärde fullmåne plockar vi fram trolldomen inom oss, riktar vår pilbåge mot målet och skjuter. Vi gör upp planer för sommaren eller ett trollknyte av det som kommer fram under snön. Vi tar in kraften från mellanrummet som vi befinner oss i just nu och använder den till att skapa det liv som vi behöver för att kunna vara våra bästa jag i världen.