Lövmåne

Årets femte fullmåne som infaller någon gång mellan den 3/5 och 2/6.

I maj, när himmelen är ljus och fåglarna sjunger in kvällen bland trädens blommande grenar, hyllar vi månen som romantikens gudinna. Det är hon som fyller våra magar med fjärilar och våra huvuden med dagdrömmar, som väcker vår lust till livet och hjälper oss att uppleva världen med alla sinnen. Det här är romantikens måne som ställer vårkänslorna på sin spets och gör oss förälskade i varandra, i oss själva, i livet.

I Norden har den här månadens namn varit förknippat med jordbruket och naturens växlingar. Lövmånad hette den i norra Sverige, medan den i de södra delarna av landet kallades för blomstermånad. I de samiska områdena heter den renkalvmånaden och det finska namnet toukokuu har med förberedelserna på åkrarna att göra. Maj, som vi idag använder, kommer ursprungligen från Maia, en grekisk gudinna vars namn betyder barnmorska.

Ett av mångudinnans många namn är Huitaca. I Colombia hyllas hon för sin skönhet och leder in kvinnorna i dans, njutning och glädje. På Hawaii kallas hon ibland för Lona. Där blev hon kär i en människa som hon levde lyckligt tillsammans med tills han dog av ålder. I hennes ögon har kärleken inga gränser.

Den här perioden svämmar naturen över av växtkraft. Löven kommer fram, knopparna spricker ut. Varje dag ser ängen och skogsbrynet lite annorlunda ut än dagen innan. Ibland kan det vara svårt att hänga med. Vi vill stanna tiden så att vi inte missar något. Vi tar kort på allt trots att vi vet att ett foto aldrig kan mäta sig med upplevelsen.

Lövmånen vill lära oss att njuta med alla sinnen. Hon vill få oss att stanna upp vid fönstret och betrakta månljuset som faller över björkens ljusgröna krona, att i stillhet lyssna på ljudet från ett strilande regn eller ta in den flyktiga doften från blommande hägg. Vi behöver inte mer tid, vi behöver bara öppna ögonen och hjärtat.

Ett öppet hjärta är grundläggande för att kunna ta emot kärlek. När vi är förälskade och lyckliga strömmar kärleken fritt men när vi blir övergivna stänger vi hjärtat och flödet stannar upp. Vi tror att vi inte får älska den som inte älskar oss, och ett hjärta fullt av kärlek som inte får utlopp börjar snart att göra ont. Ibland är det stängt så länge att det kan verka svårt att få upp igen.

Det bästa sättet att öppna hjärtat är tillsammans med barn, djur och natur. Personligen lutar jag gärna ryggen mot ett träd, stillar tankarna, slappnar av och låter medvetandet vila innanför bröstkorgen en stund. Då växer värmen inom mig och världen känns som en ganska fin plats att leva i.

Vid sidan av pengamagi är kärleksbesvärjelser de allra vanligaste inom folktron, för vem vill inte vara rik och lyckligt kär? I de svenska källorna hittar vi svårtillgänglig trolldom med månblod, hårstrån och fotsvett. Men inom den moderna häxkonsten finns det mer tilltalande sätt att dra till sig kärlek. Många gånger är det rosenblad, rosenkvarts och rosmarin som rekommenderas, men även björklöv, äpplen, magneter, kanel, honung och vanilj är verksamma ingredienser.

Placera ett knyte med hjärtformade björklöv och rosenkvarts under huvudkudden den här fullmånen. Lägg kanel och honung i en burk tillsammans med en text som beskriver vilken typ av relation du längtar efter. Eller tappa upp ett bad med rosenblad för att dra till dig romantik och ge dig själv den kärlek som du förtjänar.