Daggmåne

Årets sjunde fullmåne som infaller någon gång mellan den 1/7 och 31/7.

När fullmånen stiger över horisonten i juli hedrar vi den som vattnets beskyddare. Hon som flyttar världshaven med sin kraft, som påverkar våra känslor och vårt blod. Nätterna är fortfarande ljusa. Tryckande värme bryts av regn och rungande åska. Men det vilar ändå en stillhet över den här månen, en långsamhet när den mest ivriga växtkraften har lagt sig och vi slösar bort semesterdagarna på att bara vara. Vi går barfota i daggvått gräs, doppar tårna i en spegelblank sjö, lägger oss på rygg i havet och guppar med vågorna. Vi känner hur vi, precis som regndropparna, är del av något oändligt mycket större än den lilla kroppen vi befinner oss i just nu.  

Jezanna är hennes namn. I Zimbabwe uppenbarar hon sig i månljusets speglingar på vattenytan. Där har hon förmågan att få säden, boskapen och barnen att växa. I Italien kallas hon Luna. Där är hon stjärnornas behornade gudinna som lyssnar när flickorna talar. Även där styr hon över jordbruket. I Nordamerika bär hon namnet Hanwi. Där anses hon vara starkare än solen eftersom hennes ljus kan tränga igenom nattens mörker. Där vakar hon över kvinnornas cykler och månblodet som är kvinnans mest kraftfulla fas.

Hömånad är det gammelsvenska, nordsamiska och finska namnet på juli. På sydsamiska och lulesamiska är månaden istället uppkallad efter renen som fäller sin päls, och i Danmark hette den en gång i tiden ormemåned (maskmånad). Andra namn på julis måne är Åskmåne, Örtmåne, Bockmåne, Fordringsmåne, Blodsmåne och Välsignelsemåne. 

Ett av de vackraste sätten att plocka fram sin inre häxa och få kontakt med mångudinnan är att bada naken i fullmånens sken. Att känna vattnet mot huden och månljuset mot ansiktet i den trollska sommarnatten. Att känna hur de smälter samman med sin kropp, hur vattnet inuti oss hör ihop med världshaven, regnmolnen, gölarna och de naturliga källorna. Hur ens själ hör ihop med hela världens själ.

En sjö, en flod, en havsvik, till och med en pool går bra. Vissa häxor har ordnat det så att deras badkar står nära ett fönster så att de kan fullmånebada året om. Håll en hyllningsritual till vattnet framför dig och i din kropp, och till månen som vakar över allt vatten på jorden.

Fånga ljuset från fullmånen genom att ladda vatten under natten. Ställ ut vatten i en glasflaska eller burk och låt månens ljus fylla det med kraft. Du kan använda det till att tvätta dina händer och ditt ansikte inför en ritual, dricka det, ha det i en sprej med eteriska oljor eller i en skål på altaret som hyllning till månen.

Att följa månen är att följa flödet, att inte alltid veta vart strömmarna för oss. Vi släpper taget och tillåter oss att vaggas med cyklerna, vi betraktar vågorna och litar på att vi är precis där vi ska vara.